woensdag 16 april 2008

Opnieuw extra Nederlandse militairen naar Uruzgan

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop heeft woensdag gezegd dat Nederland tijdelijk een extra wachtpeloton voor de ISAF naar de gewelddadige provincie Uruzgan in het zuiden van Afghanistan stuurt. Het gaat om dertig tot veertig militairen.

Zij zullen worden ingezet om de Nederlandse ISAF-kampen te bewaken totdat NAVO-bondgenoot Slowakije deze taak in september zal overnemen.

Slowakije is een van de bondgenoten die met enkele tientallen soldaten de Nederlandse missie in Uruzgan wil komen versterken.

De extra militairen moeten ervoor zorgen dat de Nederlandse ISAF-militairen die momenteel in Uruzgan zijn zich meer kunnen richten op de handhaving van de situatie in Deh Rawod en de Baluchi-vallei.

Daar was het tot voor kort zeer onrustig door de strijd met de Taliban maar na de grote operatie Patan Ghar zouden de Taliban daar zijn verdreven en zou het rustiger zijn geworden.

Vorig jaar besloot de regering ook al extra soldaten te sturen naar de gewelddadige provincie in het zuiden van Afghanistan. Extra eenheden in Uruzgan bij Deh Rawod.

De NAVO had Nederland hierom toen gevraagd naar aanleiding van de verslechterende veiligheidssituatie in de provincie.

De Regering besloot daarop tegemoet te komen aan de vraag, omdat er geen anderen landen bereid waren om te komen helpen.

In februari waren deze eenheden er nog. Het ging toen om twee extra pelotons voor het district Deh Rawod.

Uruzgan staat samen met de zuidelijke provincies Kandahar, Helmand en Zabul bekend als zeer gewelddadig en een bolwerk van de Taliban.

Zie ook
Extra eenheden naar Uruzgan

Geen opmerkingen: